onsdag 26 februari 2014

Onsdag - en miljon måsten

Jahaja. Onsdag. 
Idag har jag egentligen en miljon måsten känns det som. Klockan är nu 9 och jag har redan varit vaken i två timmar men inte åstadkommit ett skit pga Daniel sover och Melvin VÄGRAR att ligga själv i 3 minuter. Nu ligger jag i sängen och ammar honom och hoppas på att han somnar så att jag kan ta tag i lite plugg och betala räkningar. Hoppas bara att jag själv inte somnar, känner hur det smyger sig på. 

Har så mycket i skolan en MÅNAD framöver nu. 3 tentor, bokseminarier, redovisningar...bläää! Tråkigt tråkigt tråkigt. Men ju snabbare jag gör klart det desto snabbare blir det sommarlov! Det är för sjutton inte långt kvar till sommarn. Sen har jag ett ynka år kvar, som faktiskt kan bli ganska kul, tills jag tar examen. Halleluja! 



Ja den där förlossningsberättelsen är ju inte klar, uppenbarligen. Eh, men typ snart. Kanske. Prioriterar skolan just nu. Den som väntar på något gott...

lördag 22 februari 2014

Sova

HUR får man en 2 månaders bebis att kunna sova själv på dagen? Han vägrar somna själv så man får vagga runt på honom tills han somnar ordentligt! När man sedan ska lägga ner honom så vaknar han oavsett hur man gör eller vart man lägger ner honom. Bara ta upp och börja om annars skriker han tills han tappar andan och blir blå... Tiden att gå runt med honom dagarna i enda finns inte och ryggen håller inte. Babybjörnen orkar man inte gå runt med alla timmarna som han skulle behöva och vill sova under dagen heller. Blir tokig. 

Inatt vaknade jag kl 4 av att han ligger och jollrar helt ensam...försökte snabbt blunda igen innan han skulle se att jag var vaken men icke. Han glodde på mig med världens största ögon och leende så det var bara att ligga vaken med honom och prata lite tills han somnade igen. Kl 6 var det dags för mat och halv 8 ville vi ha ny blöja! Då passade vi även på att bajsa ner mamma som för att säga "God morgon". Sen dess har vi varit vakna. Han somnade till nyss och jag la ner honom i sängen men han var snabb med att slå upp sina blåa ögon igen och ligger nu vaken själv i sängen och piper. Hoppas på att han somnar om men det ser ju inte ljus ut. 

Ne, nu protesteras det med att vråla. 

tisdag 18 februari 2014

Mental utvecklingsfas

HOLA!

Seg som en koala idag trots att vi fick sova i natt! Halleluja. Satt och googla runt igår på vad det skulle kunna vara med Melvin som gör att han varken vill sova eller kan ligga själv i två minuter. Hann bara skriva "8 veckors beb..." så kom det upp en rad länkar som ledde till sidor om utvecklingssprång/trots. Melvin, mina damer och herrar, befinner sig i en mental utvecklingsfas! Så här står det:

"Språng 2Nästa förändringsperiod infaller vid omkring 8 veckor och nu börjar spädbarnet återigen att uppleva världen på nytt. Det börjar kunna känna igen enkla mönster i sin omvärld. Barnet upptäcker sina händer och fötter och kan fascineras av hur ljuset kastar sina skuggor på väggen. Det kan ägna lång tid åt att studera mönstret på ett tyg.
Det är mycket nytt att vänja sig vid och då behövs en trygg och välkänd omgivning. ”Mammighetsperioden” kan den här gången vara från några dagar upp till två veckor. Barnet blir krävande. Skrikande är det bästa sättet att visa hur jobbiga de stora förändringarna är. Känsliga barn gråter mer än tidigare. De flesta lugnar sig om de får vara nära mamma och pappa.
Andra språnget är en milstolpe i utvecklingen. Efter det vet föräldrarna vilka färger, smaker, lukter och ljud deras barn tycker bra eller illa om.

Så kan du hjälpa barnet:
Låt barnet utforska händer, fötter och tår. Titta på saker tillsammans när ni är utomhus. Prova ”dra-upp-leken” när barnet lärt sig lyfta huvudet själv. Ta ett bad tillsammans. Sätt upp ett spännande tyg vid sängen och häng en rolig mobil över skötbordet. Sätt på musik och speldosa." familjeliv.se

Varje språng är uppdelade i tre faser:

Fas 1: Först en jobbig period när barnet kräver extra uppmärksamhet. Det är inte bara vi föräldrar som inte känner igen vårt barn. Barnet känner heller inte igen sig själv! Allt har förändrats, barnet har liksom trätt in i en ny värld.

Tecknen på att ett nytt utvecklingsprång är på gång är ungefär desamma varje gång:
Barnet...
  • skriker oftare och mer.
  • vill ha mer fysisk kontakt och vill att du ska ägna dig mer åt det.
  • har sämre aptit.
  • är blygare och klängigare än vanligt.
  • sover dåligt.
  • suger mer på tummen.
  • är tystare och mindre livligt.
Fas 2: Själva utvecklingssprånget: Vad som händer varierar för varje språng.

Fas 3: Nu följer en lugn period. En vila efter den ansträngande utvecklingsfasen och inför nästan stora språng. Under viloperioden är barnet gladare och mer självständigt än tidigare. Både föräldrar och barn kan njuta av barnets nya färdigheter.
 
 


M prickar in ALLA punkter, fantastiskt! Det är alltså inget fel på denna lilla prins utan han är bara lite splittrad och känner inte igen sig själv. Förhoppningsvis så går detta språng över snart då han varit gnällig och vägrat sova i snart 6 dagar.

 

Den sista bilden har egentligen ingenting med detta inlägg att göra utan jag tycker bara att han är så fruktansvärt söt i sin djungel-pyjamas! LÄTT ett av mina favvo-plagg på honom. Jag menar, KOLLA PÅ HONOM! Han ligger för tillfället och sover i ett annat rum och jag saknar honom...han har sovit själv i 4 timmar. På tok för länge egentligen såhär på kvällskvisten.
          Igår hade jag guldklimpen i babybjörnen i princip halva dagen. Om den är så smidig som jag trodde? Nej. Jag tänkte att, NU kan jag göra allt samtidigt som han får den närhet han vill ha och vi kan busa medan jag gör nytta i hemmet... Det fungerar inte riktigt så. Jag försökte stryka igår(jag var försiktig och såg till att hans ben och armar var väl instoppade så ingen olycka skulle kunna inträffa) men gav upp efter 5 tröjor då det var jobbigare än att gå en mil under graviditeten, typ. Men, den är oroligt bra för mig som student för jag kan stå och läsa om han är gnällig och vill vaggas till sömns eller bara vara i famnen. Den kommer vara perfa när vi ska flyga och även i sommar när Melvin är ca sex månader eftersom han kan sitta på magen, utåt och inåt, och på ryggen! Så summan av kardemumman var detta väl spenderade pengar!

Åååååh nu vaknade min bebis! Äntligen!!

måndag 17 februari 2014

17 feb -14

Hejsan hoppsan!

 Man kan ju tycka att denna bildserie borde komma i samband med en förlossningsberättelse men inte denna gång. Jag har tänkt att jag ska knåpa ihop en till helgen möjligtvis. Det känns nästan som att man har glömt bort vad som hände natten mellan fredagen den 20 -och lördagen 21 december fram till 12.39 på dagen. När jag idag, 8 veckor senare, sitter och läser bloggar vars skribent är i slutet av graviditeten inser jag hur förbenat spännande och underbart det var dom sista dagarna ändå. Åtta dagar innan BF stod jag i en av skolan lokaler och redovisade inför ett x antal studenter nästan, hade ju mina aningar, helt ovetandes om att jag skulle ligga på förlossningen knappt ett två dygn senare. Så det kan gå. Nåja, mer om det i berättelsen.
 Sista bilden på magen. 8 dagar till BF, trodde jag de.
Kvällen den 21 dec- Melvin 5 timmar gammal på BB

De första timmarna efter M var ute anser jag var de jobbigaste timmarna någonsin. Bilden ovan var första gången jag riktigt kunde titta på min son och ta i honom(förutom när jag fick upp honom på bröstet men den stunden var så stressig och jag var som i ett töcken. Fattade verkligen noll och störtbölade så jag såg suddigt..) Inom en timme efter han var ute kände jag hur jag började försvinna. Det var som att kroppen bara la av.  Jag blev som förlamad, hörseln försvann och jag kunde inte riktigt prata utan att anstränga mig enormt för att få fram ett enda ord. Hemsk känsla. Well ska inte avslöja för mycket här heller eftersom det är en del av förlossningsberättelsen också.

 23 december - första gången jag var ensam med M. Daniel åkte hem och städade,(och hämtade lite förnödenheter typ julklappar hihi), inför hemkomsten som vi trodde skulle vara dagen därpå men pga min hälsa så stannade vi kvar till den 25!
 
 Första dagarna hemma såg mest ut såhär - sovandes bebis.

Melvin 7 veckor

Melvin 8 veckor - Idag är prinskorven en glad sprattlande och skrattande bebis som nyligen har börjat intressera sig för leksaker, främst sitt babygym. Han har ett himla humör och är envis som en åsna. För tillfället är det han som bestämmer här hemma och de innebär onda ryggar för föräldrarna pga att han sällan vill ligga själv utan vill vara med överallt. Han HATAR att klä på sig/byta kläder och han älskar när man "cyklar" med hans ben. Hans första ljud kom bara för några dagar sen och han kan snurra med tungan. Han helammas och äter helst var 3-4 timme men kan även ta flaska utan problem. Napp är inte riktigt hans grej men vi har märkt att han suger på tummen mer och mer...på gott och ont kan jag känna.

Nu ska jag tydligen skriva en matlista!

lördag 15 februari 2014

Tröttast i stan

det är jag de. Men vad gör man inte för denna prinskorv! Melvin har börjar somna för natten vid kl 20 om kvällarna, eller ja hans definition natt. Natten till fredag så sov han hela natten förutom en endaste vaken timme från 00:30-01:30. Hur skönt som helst. Natten till idag däremot...somnade 20, vaknade 01 och var tokpigg!, somnade om runt 04, vaknade 06 för mat och nu 08:08 slog han upp sina blå för att starta dagen. Tack för den nu mellepelle! 

En trött bebis mitt i natten! 


Idag ska detta hem städas! En lördag. Har aldrig hänt men det ser ut som en tornado har virvlat förbi här. Vantrivs. En Melvin åker ner i babybjörnen och skurhandskarna åker på mamman. Lika bra att sätta igång nu när han ändå är uppe och jag piggat på mig lite. Men först, kaffekaffekaffe! 

onsdag 12 februari 2014

På promenad genom stan

Hejsan hoppsan! Sitter i soffan och ammar Melvin en sista gång innan vi beger oss ut på promenad med Sara och Frans. Dessa promenader är både för kropp och själ. Vi vädrar tankar samtidigt som vi vädrar musklerna. Projkarna brukar sova som stockar när det rör sig och dom får andas frisk luft.

Vädret är ju inte det roligaste, nollgradigt och slask. Sånt där väder som man antingen klär sig för varmt i eller för kallt. Igår höll jag på att svettas ihjäl så idag blir det mindre kläder! 

Det här är Melvin när han är trött! Knäpper händerna och lägger dom på bröstet. Då vet man att han kommer somna snart. För tillfäller ligger han inte så utan sprattlar med hela kroppen och ser förvånad ut vilket gör att han kommer vea bråkig i vagnen...hoppas ändå han vill sova lite till! 

söndag 9 februari 2014

Färgglad söndag

Väldigt dålig kvalité på dessa bilder såg jag nu. Attans! Men det är inte det lättaste att hinna med i svängarna och denna man nu för tiden. Flaxa med hela kroppen är det bästa han vet. 

Idag var planen att jag och Melvin skulle ut på en långpromenad på isen,men...det  började snöa och blåsa satan i gatan ute och att promenera på ett öppet isbelagt hav kändes inte så lockande. Så jag slängde på Melvin färgglada kläder och busade på skötbordet istället! 



Vi har införskaffat oss en Babybjörn One! Hur praktiskt som helst och den är superskön. Den kommer användas flitigt! 

Nu ska vi göra kväll här hemma!

lördag 8 februari 2014

Nattinlägg

God kväller! Här ligger vi vakna och är pigga snart mitt i natten. Natten till idag lät han sin mamma sova tre timmar sen var det nog, 02:30 somnade han och 05:20 ville M prata och skratta. Han har endast sovit 3 timmar på dagen idag och är nu fortfarande vaken...vad händer? Verkar som om han är i någon trots-period. Allt är bara bajs enligt honom. 
Och appropå Bajs! så har denna man inte bajsat på snart 24h...är detta normalt? Fast å andra sidan, vad är normalt? Alla är vi olika och M är faktiskt en egen individ men det är svårt att inte oroa sig när han brukar bajsa flera gånger om dagen. Att vara förälder är ett enda stort oros-moment ibland. Jag tror jag över analyserar typ allt som har med min bebis att göra. Det är både på gott och ont. 
På BVC-besöket i tisdags visade vågen och mätbandet 5085 g och 58 lång. Herregud vad fort det går. Nyss låg han som en liten låma i famnen med två ben som knappt sträckte sig över mina fingertoppar och nu sprattlas det för kung och fosterland med hela kroppen. Snart börjar han väl skolan...